החודש, צוות חוק כינון חוקה המשיך לדון על צוותי הכינון ואופן הבחירה שלהם.

כמה חברים ימנה צוות כינון?

אלי מציע שמספר חברי צוות הכינון יהיה גדול, מאות אנשים. מספר גדול של אנשים יאפשר ייצוג יותר איכותי של כלל האוכלוסיה. האמצעים הטכנולוגיים שיש היום יאפשרו לדיון להתקיים גם במסה כזו של אנשים.

גיא מזהיר שיש עלות לקיום צוות הכינון וככל שיהיו יותר אנשים העלות תגדל משמעותית. כמו כן גם באמצעים הטכנולוגיים הקיימים ספק אם כמות כזו של אנשים תוכל לנסח מסמך.

יעל מציעה ללכת לפי המודל של אסיפת אזרחים ששם המספרים הם עשרות אנשים. אותה אסיפת אזרחים לא תנסח את כל החוקה אלא תתמקד בנושא ספציפי אחד. זה יעזור למקד את תשומת הלב הציבורית באותו נושא ויקדם את השתתפות כלל הציבור בתהליך.

אלי מבהיר את ההצעה שלו, בהנחה שיש 777 חברי צוות הכינון כ 600 מהם יבחרו בסורטיציה, ופעם בשנה 150 מהם מתחלפים. עוד 100 בהגרלה רגילה מתוך פול של אנשים שביקשו להשתתף. גם הם מתחלפים, כל שנה רבע מהם. 50 מובילי דעה. 27 הנותרים יהיו מומחים. הרעיון הוא לשלב את השיטות השונות בשיקלול נכון.

האם משתתפי צוות הכינון צריכים להיות אנשים שמראש מתמצאים בנושא הדיון?

גיא מציע שלכל תחום שבו מתקיים דיון יהיו דרישות קדם לאנשים שיכולים להשתתף בדיון.

יעל טוענת שלא חשוב שאנשים יהיו מקצועיים. רמת הדיון היא חוקה ולא חוקים. החוקים נכנסים לפרטי פרטים. חוקה עוסקת בעקרונות וזה דבר שכל אדם יכול להבין. אם החוקה תהיה כל כך מסובכת שאדם רגיל לא יוכל להבין מה כתוב שם אז לא עשינו עבודה טובה בכתיבת החוקה.

מה חשוב, התוצר הסופי או התהליך?

תהליך הדיון הציבורי שבו כל קהילה תביע את הצרכים שלה, אנשים ישמעו אחד את הצרכים של השני. דרך תהליך של התדיינות ולא תהליך של ויכוח נוכל להגיע לאמת משותפת, להסכמות רחבות בקרב הציבור. תהליך כזה יקח הרבה זמן. 

איך הטכנולוגיה תשתלב בכל התהליך?

רם מסביר את החזון שלו כיצד הטכנולוגיה משתלבת בכל התהליך. ראשית יש את מאגר המידע על כל האזרחים. כלל הציבור ישתתף ויצביע ויהיה שיקלול של הצבעות אספת האזרחים עם הצבעות הציבור.

יום ראשון 9.2.2025

https://youtu.be/PUXT9Y30s_M

יום ראשון 23.2.2025

https://youtu.be/V8wxJiIM_4I

מוזמנים להצטרף לצוותי הדיונים. קישור להצטרפות