בחודש מאי צוות חוק כינון חוקה יצא לפגרה ולא קיים את הדיונים הרגילים. במקום זאת קיים מפגש מיוחד ששודר בפייסבוק, בהשתתפות שלושה מומחים: דר’ רונן גופר, טל ירון ואמנון ראובני. זהו מפגש ראשון בסדרה של מפגשים שמטרתם להרחיב את בסיס הידע שתורם לגיבוש חוק כינון חוקה.
בתחילת המפגש אלי אקסלרוד נתן סקירה קצרה מנקודת מבט היסטורית על ההבטחה שלא קוימה – לכינון חוקה לישראל. הוא מדגיש את העובדה שמנהיגים עקרונית תמכו בכינון חוקה, אבל כאשר הגיעו לעמדת כוח, העדיפו לא לכונן אותה כי למעשה היא תגביל את כוחם. על פי פשרת הררי ב 1950 סמכות הכינון הועברה לכנסת. יש בזה ניגוד עניינים מובנה כיון שהכנסת לא ששה לשים גבולות לעצמה.
יעל תיארה את העבודה שעשה צוות חוק כינון חוקה ואת שני החוקים שנכתבו: חוק כינון חוקה המפורט, וחוק יסוד כינון חוקה שמגדיר את העקרונות.
גיא מציג את הנושאים העיקריים לדיון:
רונן מתאר אספות אזרחים שעסקו בנושאים חוקתיים, וספציפית בנושא שינוי שיטת הבחירות.
גיא מסביר על היקף העבודה שיש לעשות בהקשר של כינון החוקה, וכן מדגיש את הנקודה שיש תלויות בין פרקי החוקה השיונים, שיש להתייחס אליהם.
טל ירון מציע “להתחיל מהסוף” כלומר העניין העיקרי הוא לייצר לגיטימציה רחבה. טל מציע לשלב בתהליך הכינון מומחים ואנשי הגות מקובלים משני צידי הקשת הפוליטית. תחושתו היא שבלי זה הציבור לא יסמוך על התהליך.
אמנון ראובני מסביר על החוקה השוויצרית. בשוויץ מוגדר תהליך של רפרנדום שדרכו אזרחים יכולים לבטל חקיקה של הפרלמנט. זה משמש מוטיבציה לפרלמנט לחוקק רק חוקים שיהיו לטובת האזרחים.
רונן מתאר כיצד עושים שיתוף של הציבור הרחב במסגרת תהליך של אספת אזרחים ונותן דוגמאות מתוך תהליכים שנעשו בקנדה.
יום ראשון 18.5.2025
רק בשותפות עם הקהילה נוכל להמשיך להניע את הפעילות ולממש את המטרות, כל סיוע יתקבל בברכה.
רק בשותפות עם הקהילה נוכל להמשיך להניע את הפעילות ולממש את המטרות, כל סיוע יתקבל בברכה.
מידע כללי
ארועים קרובים
מידע כללי
[fb_event_widget page_url=”https://www.facebook.com/direct.democracy.journey/” width=”340″ height=”500″ hide_cover=”false” hide_cta=”true” small_header=”true”]